Network Menu

Förtidsrösta i EU-valet 2019

Info från Konsulatet inför valet till Europaparlamentet i maj!

Som vanligt röstar man i förtid i utlandet – man kan alltså inte rösta på själva valdagen.

Konsulatet kommer ha röstmottagning som vanligt med början 3e maj. Datum och tider finns på deras hemsida –tidsbokning krävs ej under dessa tider: https://www.swedenabroad.se/en/about-abroad-for-swedish-citizens/usa/service-for-swedish-citizens/voting-abroad—usa/.

Sista dag för röstmottagning på konsulatet kommer vara 16 maj. Alla röster måste vara Valmyndigheten tillhanda senast dagen innan valdagen (valdag är 26 maj). Ingen röstmottagning kommer ske på svenska kyrkan under detta val.

Man kan brevrösta tidigast den 11 april. Med andra ord, man kan inte posta sin brevröst tidigare än 11 april – brevröster som är poststämplade med tidigare datum är ej giltiga. Brevröster måste alltid skickas från utlandet, man kan inte ta med dem till Sverige och posta dem där vid ett besök – då är brevrösten ej giltig.

Om man som utlandssvensk inte får röstkort och brevröstmaterial hemskickat till sig så beror det på att man inte uppdaterat sin adress med Skatteverkets folkbokföring. Man kan lätt göra detta genom att fylla i en blankett och skicka in den till Skatteverket: “Ny adress/röstlängd för utvandrad”. OBS! Man kan rösta även om man inte har ett röstkort, eller är med i röstlängden.