Network Menu

Fira högtider i New York

Här vill vi New York Sweor tipsa om hur man kan skapa traditionell stämning under olika högtider i New York.

Fira svensk jul i New York

Våra favoriter för att få julstämning i New York!

Image result for New York christmas images free

Kanske har du redan firat flera jular i New York eller runt om i världen, eller förbereder du dig för att fira jul här för första gången? Oavsett så kan du vara lugn, få städer slår julkänslan i New York. Vi tipsar om var du hittar julmaten och hur du får till julkänslan på bästa sätt.  

Inköpsställen svensk julmat

Pepparkakor, julskinka och Janssons frestelse, och kanske lite prinskorv? För många av oss är julen förknippad med just de smakerna.

Fixa skinkan hos Schaller & Weber
Var ute i god tid och beställ er julskinka hos Schaller & Weber.  De har sockersaltad skinka, färdig att panera med ströbröd, ägg och svensk senap. De säljer även andra julfavoriter som: sylta, kassler, prinskorv, sill och vörtbröd.

Många klassiker finns på IKEA
Ni känner säkert redan till att IKEA har ett stort utbud av svensk mat. Vid jul brukar du kunna hitta: glögg, julmust, pepparkaksdeg, lussekatter, pepparkakor, sill, senap, ostar, kaviar, gravad lax, prinskorv, köttbullar, julskinka och julgodis.

Mer än godis på BonBon och Sockerbit
Den svenska godisaffären på Lower East Side (BonBon) och den skandinaviska godisaffären i SoHo (Sockerbit) har inte bara godis. Vid jul kan du även hitta en hel del av julbordets ingredienser här. De brukar förutom godis även sälja bland annat: glögg, julmust, ansjovis, polkagrisar, pepprkakor, sill och kaviar.

Sill och gravad lax från Nordic Preserves
Hos Nordic Preserves i nya Essex Market pa Lower East Side kan man hitta sill, gravad lax, rökt lax, hovmästarsås, knäckebröd, köttbullar och mycket mer till julbordet.

World Market
World Market hittar du bland annat glögg, chokladadventskalendrar, pepparkakor, och pepparkakshus.

Slå ihop julshoppingen med ett besök på Scandinavian butik i Connecticut
Om du planerar att göra en längre utflykt i juletid så finns Scandinavian butik i Norwalk, Connecticut. De har ett stort utbud av skandinavisk mat. Här finns bland annat julgodis, mandelmassa, marsipangrisar, glögg, julkorv, grötris, pepparkakskryddor och mycket mer.

Julkakor från Unna Bakery
Beställ småkakor till julbordet från Unna Bakery.

Baka lussebullar, träffa tomten eller gå på konsert – här får du fart på julkänslan

Det räcker kanske inte med mat för att få igång julkänslan. New York har ett stort utbud av julaktiviteter ända fram till jul. Här listar vi några av våra favoriter.

Fira Lucia
SWEA NY har ett årligt glöggmingel med pepparkakor och andra godsaker från julbordet. Mer information hittar du här.

Svenska Kyrkan anordnar varje år en stor traditionell luciakonsert. Den brukar vara väldigt populär och biljetterna brukar säljas slut så var ute i god tid. Läs mer på Svenska Kyrkans hemsida.

Julmarknader

Julföreställningar för vuxna och barn

Fler julaktiviteter


Fira påsk i New York

Magnolia JLG

Påsken är inte en av de stora högtiderna i New York, även om staden tydligt präglas av den. Butiker, restauranger och museer har oftast öppet som vanligt under påsken, till och med under långfredagen. Firar man som barnfamilj påsken i New York kan man besöka något av flera äggletar-event. Här kan du se några av de som fanns 2019.

En påskparad sker på påskdagen varje år längs med Femte Avenyn av mellan 49:e och 57:e gatan. Googla på Easter Parade and Bonnet Festival sa hittar du mer information on paraden.

Till påskmat så äter vi ju i stort sett samma sak som på julen, fast kanske lite mer ägg. Var ni hittar mat till påskbordet är samma ställen som var ni hittar mat till julbordet.


Fira Valborg i New York

Svenska kyrkan anordnar Valborgsfirande i Swedish Cottage i Central Park med marionetteater för barnen, lekar, korv med bröd, korsång och vårtal. Läs mer på svenska kyrkans hemsida här.


Fira svensk midsommar i New York

Midsummer_Festival

Midsommar i Battery Park

I battery Park, längst ner på Manhattans sydvästra spets samlas många svenskar på midsommarafton för att fira enligt svenska traditioner. Tag med picknick eller köp mat från matstånden. Dekorera och dansa runt midsommarstången och lyssna till traditionell folkmusik.

Mer information om årets firande finner du här: midsommar new york battery park

SWEA New York brukar visa hur man binder blomsterkransar och ragga nya medlemmar på detta event. Då eftersöker vi volontärer som kan hjälpa, håll utkik i våra sociala medier om du är intresserad.

Här finner du också en instruktion kring hur du kan binda din egen krans.


Fira Halloween i New York

Halloween på det sätt som firas i USA är långt ifrån det firande som vi har i Sverige för Alla Helgons afton, men vill man ta seden dit man kommer är det bara att haka på.

Det finns många ställen att köpa utklädningskläder på, sminkkedjan Ricky´s finns på flera ställen, de tar in många kostymer. Pop-up butiker kallade “spirit halloween” finns också på flertal ställen. Annars hittar du det mesta på Amazon eller så kan du fynda pa någon secon hand butik.

Trick-or-treating (bus eller godis) kan man göra tillsammans med alla andra. Det är lättast att bege sig till bostadsområden, till exempel Upper East, Upper West eller Greenwich Village. Vill man röra sig utanför Manhattan så har även de flesta bostadsomården i t.ex Brooklyn också firanden och små parader. De hus som är dekorerade delar i regel ut godis på Halloween-kvällen, men även vissa butiker o.s.v. Det är även roligt att gå runt dagtid och titta på alla fina, läskiga dekorerade hus.

Tips på några bra gator/områden är (det finns listor på Google för varje område i NYC):
west 69th street near Central park West
79th Street between Columbus and Amsterdam Avenues
78th Street between Park and Lexington Avenues
92nd Street between Park and Madison Avenues
Cobble Hill Park med omnejd

Varje år, på kvällen, genomförs en numera klassisk parad i East Village. Village Halloween Parade, ett riktigt spektakel.


Har du något New York tips du vill dela med dig av?
Hör av dig på newyork(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org