New York

Vi är idag ca 140 svensktalande kvinnor i alla åldrar som träffas för att nätverka, lära nytt, inspireras och ha roligt tillsammans. SWEA New York anordnar under året många intressanta och spännande aktiviteter, ofta med svensk anknytning men också med fokus på karriärs- och personlig utveckling. Vi firar svenska traditioner som lucia med glöggmingel, kräftskiva och midsommar och har även ett antal intressegrupper som SWEA-Walkers, en teatergrupp, en jobbgrupp och några bokklubbar. Det finns något för alla. Det bästa är att vi skapar detta tillsammans!

Som medlem i SWEA New York har du inte bara tillgång till nätverkets aktiviteter, du är välkommen att själv föreslå och initiera nya spännande programpunkter som kan intressera andra Sweor. Tillsammans kan vi upprätthålla vår svenska kultur, våra traditioner och det svenska språket. Som medlem är det lättare att komma in i livet i New York, att träffa nya vänner och knyta nya kontakter. Allt detta i en gemenskap som inspirerar, stöttar och hjälper och där vi kan relatera till varandra.

Kom med i detta fantastiska professionella nätverk och den stora grupp väninnor som vi kallar SWEA New York!

Hoppas att vi ses snart,

Pia Bilting Bearfield

Ordförande, SWEA New York

 

Presentation av styrelsen

Här presenterar vi SWEA New York styrelsemedlemmar lite närmare. Vi är en blandning kvinnor, en del har varit här länge, andra kortare tid. Vi har styrelsemöten cirka en gång i månaden. Vill du också engagera dig i styrelsen eller i någon av de andra kommittéerna, hör av dig!

PIA BILTING BEARFIELD
Ordförande

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Sedan 12 augusti 2018.

Vad tog dig till New York?
Jag kom hit med min man David, som fick nytt jobb inom FN. Själv är jag tjänstledig från min tjänst på EU-representationen i Bryssel. Det blev vi två och vår “minsting” Joseph, nu 18 år, som flyttade hit. De andra fyra stora barnen inklusive barnbarn, bor kvar i Landvetter, London och franska Alperna.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag har bott i Tsukuba, Japan 1993-1994 med min före detta make och mina två döttrar Paulina och Olivia. 1996 flyttade jag till Bryssel, Belgien och bodde där i 22 år tills jag flyttade till New York.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag var med i SWEA i Tokyo under året i Japan. Jag hittade SWEA NY genom en körkompis i svenska kyrkokören hösten 2018. Hon frågade om jag ville gå i Central park varje måndag med SWEA Walkers. Det ville jag såklart! Hängde dessutom med på många trevliga After workträffar. Efter ett tag frågade en annan SWEA om jag ville gå med i en av bokklubbarna och det ville jag så klart också! Det är det här som är charmen med SWEA, att man genom nätverkets aktiviteter lättare kan komma in i livet i ett nytt land och snabbare träffa nya vänner och kontakter.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?

Tack vare SWEA New har tiden under pandemin blivit mindre ångestfylld! Jag har dessutom haft äran att som ordförande få leda verksamheten tillsammans med andra härliga “Sweor” där vi tillsammans har kunna erbjuda pandemianpassade aktiviteter. Tillsammans har vi kunnat ses både virtuellt, utomhus och på senare tid även inomhus i mindre grupper. Vi fick även till ett midsommarfirande i år! Det ska bli så mysigt att kunna anordna en riktig Luciaglögg för medlemmar igen efter 2 år!

Pandemin har ju begränsat möjligheterna att njuta av all fantastisk kultur som brukar erbjudas i New York så det är underbart att Broadway nu har öppnat upp och att turisterna är tillbaka i stan! Det bådar gott för den lokala ekonomin. Jag och min man brukar gå på stand up comedy och jazzkonserter. Jag har nog aldrig cyklat så mycket som under pandemin.  Jag tar ofta min ryggsäck och cyklar runt på Manhattan. Jag älskar kaffe så det är en sport att utforska var man gör bäst “flat white” och sitta ner och läsa en god bok. Jag är gammal Friskis & Svettisledare, så att röra på mig är viktigt! SWEA Walkers/Bikers har varit en räddning så gott som varje vecka! Vi har även kunnat fika utomhus tillsammans så har fått mitt sociala behov uppfyllt!

Vilket är ditt smultronställe i New York?

Jag har tack vare en annan Swea upptäckt Lower East Side, t ex Tomkins Square Park där det är en härlig mix av människor och fullt av lokala små restauranger, barer och kaféer! Mitt favoritställe är the Book Club på 3;rd street mellan avenue A och B. Där dricker man jättegott kaffe i hemmiljö omgiven av fantastiska böcker! Ibland tar jag mig till High line och fortsätter ner till Chelsea Market och så tillbaka hem via Tribeca och Soho. Så mysigt! Bästa glutenfria pizzan på Manhattan finns på PizzaArte (55 street, 6 avenue).

MARIA MELIN
Vice Ordförande

Hur länge har du bott i New York?
Jag kom hit som student hösten 1990.

Vad tog dig till New York?
Jag pluggade PR och Internationell kommunikation vid Stockholms universitet och vi hade tre månader på ett amerikanskt Uni. med internship på ett amerikanskt företag på Manhattan.

Har du bott “utomlands” i något annat land?
Jag har bott ett år i Sydney, Australien (för många, många år sedan) och fyra år på Mallorca, Spanien.

Hur länge har du varit med  i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag gick med i höstas, har många vänner som varit med ett tag och de övertalade mig att det var dags.

Vad gör du på dagarna?
Jag jobbar som Fotograf (var fotograf på ABC-TVs PR och foto avdelning i 14 år innan jag startade mitt eget företag)  och har också på senare år utbildat mig till Personlig Tränare – så om jag inte gör det ena så gör jag det andra – är också volontär i svenska kyrkan på onsdagar och sjunger i kyrkans kör.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Det finns så många fantastiska ställen på Manhattan, men Central Park kommer oavlåtligt alltid att vara en av mina favorit ställen. När barnen var små blev det vår bakgård och nu motionerar jag ofta i parken.

HELEN LUNDSTRÖM ERWIN 
Sekreterare

ALEXIA KALFAS
Kassör

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott in New York sedan 1993.

Vad tog dig till New York?
Jag fick ett jobb i New York efter jag tog min MBA i finans på Isenberg School of Management på University of Massachusetts Amherst.

 Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag bodde i Finland i 1991 och jobbade på bank.

 Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag blev medlem i SWEA for fem år sen. Jag ville träffa nya vänner och etablera kontakt med fler svenska tjejer. Det har varit ett suveränt sätt att få kontakt med nya vänner och kul att vara med på olika SWEA aktiviteter.

 Vad gör du på dagarna, kvällarna?
Jag jobbar som ekonomichef inom ’Private Equity’ under dagarna.
På fritiden tycker jag om att träna och jag springer varje dag. Annars går jag gärna och tittar på konst, lyssnar på musik eller tar gärna en drink på en ’rooftop’ bar. Mest av tiden spenderar jag med mina två döttrar, Nicki and Emily.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Det finns så många ställen att välja på! Mitt favoritområde är ’West Village’. Underbar stämning med massor av caféer och restauranger. Mysigt att bara vandra på helgerna. Mitt favoritställe ligger dock på ’Lower East Side’ och heter BonBon. Jag är stamkund i stort sett varje söndag eftermiddag när Bobby säljer svensk korv med bröd.
På sommaren åker jag ut till ’The Hamptons’ så ofta jag kan. Stränderna är vackra och de små samhällena är jättetrevliga med fantastiska restauranger, gulliga affärer och trevliga barer.

CARMEN KAPKO
Assistent Kassör

JOHANNA ARNBERG
Medlemsansvarig

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag flyttade hit 2019.

Vad tog dig till New York?
Min man som är från Long Island men vi bor i Williamsburg just nu.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag bodde i San Diego 2011 och pluggade en del av min ekonomiexamen där.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag blev medlem i SWEA några månader efter att jag flyttade till hit. Jag ville träffa nya vänner och engagera mig medan jag väntade på att jag skulle kunna börja söka jobb. Det är ett toppen sätt att träffa nya vänner och kontakter från alla möjliga bakgrunder och åldrar – alla har på ett eller annat sätt gått igenom liknande utmaningar så det finns en väldigt fin gemenskap och support!

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
Just nu är jag mammaledig med min lilla kille, Milton som är 6 månader så det är full rulle dag, kväll och natt! Jag jobbar annars för ett svenskt mattföretag, Nordic Knots med fokus på deras amerikanska marknad.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Oj så mycket! Jag älskar att använda mig så mycket jag kan av färjan som går på East River, perfekt när man har barnvagn då tunnelbanan kan vara en utmaning. Den är dessutom super fräsch och man får en superfin utsikt från toppen av båten, perfekt att ta med vänner när man har besök! Sedan vill jag även tipsa om att åka ut till Long Island, åk till en vingård eller en av alla stränder!


KATARINA COLLIANDER KEANE
Programansvarig

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott i San Diego, Kalifornien sedan 1994 men kom till New York i januari 2022. Så jag är en riktig nykomling här.

Vad tog dig till New York?
Jag fick ett spännande vikariat på svenska generalkonsulatet här i New York.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Min pappa var svensk diplomat, så jag har tillbringat mycket tid utomlands. Jag är född i Moskva och har sedan bott i Genève, Paris, London och nu har jag bott i USA i snart 30 år!

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag har varit med i SWEA i 15 år. Först i San Diego och nu här i NY. Det bästa med SWEA är alla fantastiska vänner jag fått! Jag tog kontakt med SWEA NY redan innan jag flyttade hit och hade bara bott här i 2 dagar när jag var med på mitt första SWEA event som var SWEA Walkers. 

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
När jag inte jobbar så spelar jag tennis, målar och umgås med min familj.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Jag besökte just Governor Island, det var så grönt och vackert! Dit kommer jag att åka tillbaka ofta.

MIA CROONA
Social Media