New York

Vi är idag ca 140 svensktalande kvinnor i alla åldrar som träffas för att nätverka, lära nytt, inspireras och ha roligt tillsammans. SWEA New York anordnar under året många intressanta och spännande aktiviteter, ofta med svensk anknytning men också med fokus på karriärs- och personlig utveckling. Vi firar svenska traditioner som lucia med glöggmingel, kräftskiva och midsommar och har även ett antal intressegrupper som SWEA-Walkers, en teatergrupp, en jobbgrupp och några bokklubbar. Det finns något för alla. Det bästa är att vi skapar detta tillsammans!

Som medlem i SWEA New York har du inte bara tillgång till nätverkets aktiviteter, du är välkommen att själv föreslå och initiera nya spännande programpunkter som kan intressera andra Sweor. Tillsammans kan vi upprätthålla vår svenska kultur, våra traditioner och det svenska språket. Som medlem är det lättare att komma in i livet i New York, att träffa nya vänner och knyta nya kontakter. Allt detta i en gemenskap som inspirerar, stöttar och hjälper och där vi kan relatera till varandra.

Kom med i detta fantastiska professionella nätverk och den stora grupp väninnor som vi kallar SWEA New York!

Hoppas att vi ses snart,

Pia Bilting Bearfield

Ordförande, SWEA New York

 

Presentation av styrelsen

Här presenterar vi SWEA New York styrelsemedlemmar lite närmare. Vi är en blandning kvinnor, en del har varit här länge, andra kortare tid. Vi har styrelsemöten cirka en gång i månaden. Vill du också engagera dig i styrelsen eller i någon av de andra kommittéerna, hör av dig!

 

PIA BILTING BEARFIELD
Ordförande

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Sedan 12 augusti 2018.

Vad tog dig till New York?
Jag kom hit med min man David, som fick nytt jobb inom FN. Själv är jag tjänstledig från min tjänst på EU-representationen i Bryssel. Det blev vi två och vår “minsting” Joseph, nu 18 år, som flyttade hit. De andra fyra stora barnen inklusive barnbarn, bor kvar i Landvetter, London och franska Alperna.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag har bott i Tsukuba, Japan 1993-1994 med min före detta make och mina två döttrar Paulina och Olivia. 1996 flyttade jag till Bryssel, Belgien och bodde där i 22 år tills jag flyttade till New York.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag var med i SWEA i Tokyo under året i Japan. Jag hittade SWEA NY genom en körkompis i svenska kyrkokören hösten 2018. Hon frågade om jag ville gå i Central park varje måndag med SWEA Walkers. Det ville jag såklart! Hängde dessutom med på många trevliga After workträffar. Efter ett tag frågade en annan SWEA om jag ville gå med i en av bokklubbarna och det ville jag så klart också! Det är det här som är charmen med SWEA, att man genom nätverkets aktiviteter lättare kan komma in i livet i ett nytt land och snabbare träffa nya vänner och kontakter.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?

Tack vare SWEA New har tiden under pandemin blivit mindre ångestfylld! Jag har dessutom haft äran att som ordförande få leda verksamheten tillsammans med andra härliga “Sweor” där vi tillsammans har kunna erbjuda pandemianpassade aktiviteter. Tillsammans har vi kunnat ses både virtuellt, utomhus och på senare tid även inomhus i mindre grupper. Vi fick även till ett midsommarfirande i år! Det ska bli så mysigt att kunna anordna en riktig Luciaglögg för medlemmar igen efter 2 år!

Pandemin har ju begränsat möjligheterna att njuta av all fantastisk kultur som brukar erbjudas i New York så det är underbart att Broadway nu har öppnat upp och att turisterna är tillbaka i stan! Det bådar gott för den lokala ekonomin. Jag och min man brukar gå på stand up comedy och jazzkonserter. Jag har nog aldrig cyklat så mycket som under pandemin.  Jag tar ofta min ryggsäck och cyklar runt på Manhattan. Jag älskar kaffe så det är en sport att utforska var man gör bäst “flat white” och sitta ner och läsa en god bok. Jag är gammal Friskis & Svettisledare, så att röra på mig är viktigt! SWEA Walkers/Bikers har varit en räddning så gott som varje vecka! Vi har även kunnat fika utomhus tillsammans så har fått mitt sociala behov uppfyllt!

Vilket är ditt smultronställe i New York?

Jag har tack vare en annan Swea upptäckt Lower East Side, t ex Tomkins Square Park där det är en härlig mix av människor och fullt av lokala små restauranger, barer och kaféer! Mitt favoritställe är the Book Club på 3;rd street mellan avenue A och B. Där dricker man jättegott kaffe i hemmiljö omgiven av fantastiska böcker! Ibland tar jag mig till High line och fortsätter ner till Chelsea Market och så tillbaka hem via Tribeca och Soho. Så mysigt! Bästa glutenfria pizzan på Manhattan finns på PizzaArte (55 street, 6 avenue).

MARIA MELIN
Vice Ordförande

Hur länge har du bott i New York?
Jag kom hit som student hösten 1990.

Vad tog dig till New York?
Jag pluggade PR och Internationell kommunikation vid Stockholms universitet och vi hade tre månader på ett amerikanskt Uni. med internship på ett amerikanskt företag på Manhattan.

Har du bott “utomlands” i något annat land?
Jag har bott ett år i Sydney, Australien (för många, många år sedan) och fyra år på Mallorca, Spanien.

Hur länge har du varit med  i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag gick med i höstas, har många vänner som varit med ett tag och de övertalade mig att det var dags.

Vad gör du på dagarna?
Jag jobbar som Fotograf (var fotograf på ABC-TVs PR och foto avdelning i 14 år innan jag startade mitt eget företag)  och har också på senare år utbildat mig till Personlig Tränare – så om jag inte gör det ena så gör jag det andra – är också volontär i svenska kyrkan på onsdagar och sjunger i kyrkans kör.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Det finns så många fantastiska ställen på Manhattan, men Central Park kommer oavlåtligt alltid att vara en av mina favorit ställen. När barnen var små blev det vår bakgård och nu motionerar jag ofta i parken.

HELEN LUNDSTRÖM ERWIN 
Sekreterare

Hur länge har du bott i New York, sedan när?Jag kom till New York hösten 1992.

 Vad tog dig till New York?
Jag och min vännina hade varit här på semester och au-pairer och jag trivdes så bra att jag bestämde mig för bo i New York ett litet tag för att se hur det kändes. Och nu har det plötsligt gått nästan 31 år!

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Nej, jag har bara bott i New York.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?Jag gick med i SWEA 2022. Det som jag tycker är bäst är att jag har någon att prata svenska med. Det gör väldigt stor skillnad att prata svenska regelbundet. Gemenskapen med kvinnor som också bor i New York och som har vuxit upp i Sverige känns också viktig. Vi förstår varanda på ett sätt som vänner i Sverige aldrig kan göra.
Vad gör du på dagarna, kvällarna?Jag skriver historiska romaner och har ett cafe i en ”VR World” som är inspirerat av en av mina böcker och där jag har events och diskussioner. Jag jobbar även på min och min mans företag som b.la Event Coordinator och Video Editor.När jag inte jobbar så är min passion löpning. Jag springer så fort jag har tid och  älskar att hitta nya ställe att springa på. Mat och matlagning älskar jag också. Helst kryddstark mat, och vegetariskt.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Riverside Park och  Central Park, speciellt för att jag älskar att springa där.

ALEXIA KALFAS
Kassör

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott in New York sedan 1993.

Vad tog dig till New York?
Jag fick ett jobb i New York efter jag tog min MBA i finans på Isenberg School of Management på University of Massachusetts Amherst.

 Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag bodde i Finland i 1991 och jobbade på bank.

 Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag blev medlem i SWEA 2016. Jag ville träffa nya vänner och etablera kontakt med fler svenska tjejer. Det har varit ett suveränt sätt att få kontakt med nya vänner och kul att vara med på olika SWEA aktiviteter.

 Vad gör du på dagarna, kvällarna?
Jag jobbar som ekonomichef inom Venture Capital’ under dagarna. På fritiden tycker jag om att träna och jag springer varje dag. Annars går jag gärna och tittar på konst, lyssnar på musik eller tar gärna en drink på en ’rooftop’ bar. Mest av tiden spenderar jag med mina två döttrar, Nicki and Emily.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Det finns så många ställen att välja på! Mitt favoritområde är ’West Village’. Underbar stämning med massor av caféer och restauranger. Mysigt att bara vandra på helgerna. Mitt favoritställe ligger dock på ’Lower East Side’ och heter BonBon. Jag är stamkund i stort sett varje söndag eftermiddag när Bobby säljer svensk korv med bröd. På sommaren åker jag ut till ’The Hamptons’ så ofta jag kan. Stränderna är vackra och de små samhällena är jättetrevliga med fantastiska restauranger, gulliga affärer och trevliga barer.

CARMEN KAPKO
Sammankallande Stipendiekommitteen

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott i New York sedan 2000

Vad tog dig till New York?
Jag kom till New York för att studera, sedan blev jag kvar.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Nej.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag har varit med i SWEA New York sedan 2022. Det bästa med SWEA är att jag lärt känna nya svenska vänner.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
På dagarna arbetar jag som revisor och på kvällarna umgås jag med familj och vänner. Jag älskar att promenera, resa och läsa böcker.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Jag tycker mycket om Central Park, men eftersom jag bor i Queens så spenderar jag önnu mer tid i Juniper Park.

ANNA SVENSSON
Medlemsansvarig

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott i New York sedan juni 2015.

Vad tog dig till New York?
Jag är medföljande. Min man arbetar på ett amerikanskt softwarebolag här på Manhattan.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Vi har bara bott i USA och Sverige. 1994-1996 bodde vi i Atlanta,GA och innan flytten till New York bodde vi i Portland, OR, i ett par år.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag gick med i SWEA New York 2016. Det bästa med SWEA är att man aldrig behöver känna sig ensam i en ny stad. Det finns så många fantastiska Sweor i New York och runt om i världen.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
Just nu känns det som delar jag min tid mellan Sverige och New York. Jag försöker vara hemma i Sverige så mycket som jag kan och har inte direkt några fasta åtaganden på dagtid. Jag sjunger i “The Cecilia Chorus of New York”. Det har jag gjort sedan jag kom hit till New York 2015. Vi har konserter två gånger per år i Carnegie Hall och det är otroligt mäktigt att få sjunga där. Jag tycker det är väldigt roligt att sjunga och är också med i Svenska kyrkans kör.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Hudson River Park är fantastiskt för långa promenader, löpturer eller bara vara. En favorit kvällstid är att först ta en drink på “Dear Irving Gramercy” för att sedan gå tvärs över gatan och äta middag på “Casa Mono”.


KATARINA COLLIANDER KEANE
Programansvarig

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott i San Diego, Kalifornien sedan 1994 men kom till New York i januari 2022. Så jag är en riktig nykomling här.

Vad tog dig till New York?
Jag fick ett spännande vikariat på svenska generalkonsulatet här i New York.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Min pappa var svensk diplomat, så jag har tillbringat mycket tid utomlands. Jag är född i Moskva och har sedan bott i Genève, Paris, London och nu har jag bott i USA i snart 30 år!

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag har varit med i SWEA i 15 år. Först i San Diego och nu här i NY. Det bästa med SWEA är alla fantastiska vänner jag fått! Jag tog kontakt med SWEA NY redan innan jag flyttade hit och hade bara bott här i 2 dagar när jag var med på mitt första SWEA event som var SWEA Walkers. 

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
När jag inte jobbar så spelar jag tennis, målar och umgås med min familj.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Jag besökte just Governor Island, det var så grönt och vackert! Dit kommer jag att åka tillbaka ofta.

MIA CROONA
Social Media

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag kom till New York 2014.

Vad tog dig till New York?
Jag var i New York för första gången när jag var 15 år gammal och blev helt kär i den här fantastiska staden. Vi satt och åt lunch på The View på Times Square och jag satt och kollade ut på alla människor och dom gula taxi bilarna. Vände mig till min mamma och sa: Här ska jag bo! Min 5 år äldre bror sa då till mina föräldrar: Vi trivs bättre i Kullavik. Jag är från början från Kullavik som är en liten ort mellan Kungsbacka och Göteborg.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag har inte bott utomlands i något annat land.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Det bästa med SWEA är nog att det känns som hemma, hemtrevligt. Vi alla har nog alltid lite hemlängtan ibland och att kunna prata och umgås med andra Svenskar i den här fantastiska men lite galna staden gör så att jag känner mig ännu mera ’hemma’. Jag gick med i SWEA 2022.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
På dagarna så jobbar jag med crypto currencies och har äran att arbeta hemifrån. Jag har också äran att spendera dagarna med min bästa kollega, han sover mest och skäller lite då och då när han hör konstiga ljud. Min hund Big skaffade jag när jag bestämde mig för att forsta hundar under min tid som student, då jag inte hade ekonomin till att äga en hund. Big kom till mig med sin syster när dom var 10 veckor gamla, han syster blev adopterad och Big var påväg att bli adopterad men adoptionen gick inte igenom. Det var menat att Big skulle stanna med mig och min man och idag är han 5 år gammal och min bästa vän. På fritiden spenderar jag tid med min man, min hund och mina vänner. Jag tycker om att laga mat, baka och att måla.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Mitt smultronställe är Home Frite, dom har den godaste friterade kyckling burgaren och dom godaste tryffle pommes frittes! Jag älskar mat och hittade Home Frite när jag var på Smorgasburg vilket också är ett smultronställe. Det är en mat ”festival” som är varje sommar i Prospect Park på Söndagar och Williamsburg på Lördagar!

MATILDA IVARSSON
Suppleant

Hur länge har du bott i New York, sen när?
Jag har bott i NY sen september 2021. 

Vad tog dig till New York?
Jag kom in på Strategisk Kommunikationsprogrammet på Columbia University här i stan.

Har du bott ”utomlands” i något annat land?
Jag har bott i Boston 2 gånger och i Paris.

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?
Jag blev medlem i SWEA 2022. Jag tycker det bästa med SWEA är gemenskapen och dom små stunderna där man får njuta av svenska traditioner.

Vad gör du på dagarna, kvällarna?
Jag blev klar med min master i julas och har nu startat min egna kommunikationsbyrå matildai.com , så det är full rulle med att sätta igång den verksamheten nu. Utanför jobb älskar jag att promenera i Central Park, gå på boxning och ut och äta på alla härliga ställen i stan.

Vilket är ditt smultronställe i New York?
Smultronställe; Silvana i Harlem, bästa israelisk/medelhavs maten!

YASMINE MÅNSSON
Suppleant

Hur länge har du bott i New York, sen när?

Vad tog dig till New York?

Har du bott ”utomlands” i något annat land?

Hur länge har du varit med i SWEA NY och vad är bäst med SWEA?

ad gör du på dagarna, kvällarna?

Vilket är ditt smultronställe i New York?